Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus jabłkowy (do słoików)

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka 5 kg
cukier 1-1,5 kg
woda 1 szklanka
cytryna 4 sztuki
Kwas cytrynowy Prymat 3/4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy (do słoików)

Naszykować duży garnek, napełnić go do połowy wodą i dodać kwasek cytrynowy.
Jabłka umyć, obrać i pokroić na 4 części (lub drobniej) i wrzucać do garnka z wodą i kwaskiem, żeby nie ściemniały. Gniazda nasienne oczywiście usunąć. Przygotować drugi garnek, wlać szklankę wody i przełożyć pokrojone jabłka. Rozgotować jabłka na małym ogniu. Gdy będą już miękkie, zmiksować je blenderem, na jednolity, gładki mus. Wsypać cukier i dalej gotować na małym ogniu, mieszać żeby się nie przypaliły. Cytryny sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce, sok wycisnąć. Skórkę i sok dodać do musu i jeszcze chwilę gotować.
Uwaga: Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jabłka. Lepiej dodać mniej i później ewentualnie dosłodzić.
Gorący mus przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Można go wykorzystać do naleśników, placków, deserów... Ma piękny jasny kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 18.01.2014 18:32
bardzo dobry
dodi 18.01.2014 17:37
pyszny do szarlotki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak