Przepis i sposób przygotowania na: Mus jabłkowy (do słoików)
Jabłka umyć, obrać i pokroić na 4 części (lub drobniej) i wrzucać do garnka z wodą i kwaskiem, żeby nie ściemniały. Gniazda nasienne oczywiście usunąć. Przygotować drugi garnek, wlać szklankę wody i przełożyć pokrojone jabłka. Rozgotować jabłka na małym ogniu. Gdy będą już miękkie, zmiksować je blenderem, na jednolity, gładki mus. Wsypać cukier i dalej gotować na małym ogniu, mieszać żeby się nie przypaliły. Cytryny sparzyć, skórkę zetrzeć na drobnej tarce, sok wycisnąć. Skórkę i sok dodać do musu i jeszcze chwilę gotować.
Uwaga: Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są jabłka. Lepiej dodać mniej i później ewentualnie dosłodzić.
Gorący mus przełożyć do słoików i pasteryzować 10 minut.
Można go wykorzystać do naleśników, placków, deserów... Ma piękny jasny kolor.