Mus jabłkowy

Mus jabłkowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier puder

    4 łyżki
  • białko

    3 sztuki
  • galaretka owocowa

    2 opakowania
  • bita śmietana

  • orzechy włoskie

    2 łyżki
  • jabłko kwaśne

    1/2 kilka szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić w chłodne miejsce. Jabłka obrać, przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić, rozgotować w niewielkiej ilości wody, odparować by masa zgęstniała. Ostudzić i lekko zmiksować.
Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z letnią masą jabłkową. Ponownie lekko zmiksować. Małymi porcjami dodawać do tężejącej galaretki. Ubijać lub miksować aż masa nabierze jednolitej konsystencji. Mus przełożyć do salaterek i wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi orzechami i udekorować bitą śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat