Przepis i sposób przygotowania na: Mus dyniowo-jabłkowy z bananem
miąższ dyni - 650g,
jabłka, obrane i wydrążone - 750g,
banan - dojrzały,
cukier - 3-4 łyżki,
cynamon - łyżka,
goździki całe - dałam 7 sztuk,
woda - 1/4 szklanki,
sok z cytryny - do smaku, dałam 2 łyżki,
cukier waniliowy - łyżeczka.
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka oraz dynię pokroić w kostkę. Do dużego rondla wlać wodę, a gdy się mocno podgrzeje, dodać jabłka i dynię. Wymieszać. Dusić pod przykryciem przez kilka minut, po czym dodać goździki, cukry, oraz cynamon. Dusić na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy jabłko będzie miękkie - po około 30 minutach, dodać rozgniecionego widelcem banana oraz sok z cytryny. Podsmażyć jeszcze przez 5 minut. Doprawić do smaku cukrem, jeśli trzeba i odparować lub odsączyć płyn, jeśli zajdzie taka potrzeba. Zmiksować blenderem. Dla zaostrzenia smaku można dodać trochę gałki muszkatołowej. Podawać solo na ciepło, lub jako dodatek do deserów i różnych dań.