Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus dyniowo-jabłkowy z piekarnika

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia hokkaido 1/2 kg
jabłka antonówki 1/2 kg
sok z cytryny do smaku
sok jabłkowy 1 szkl.
woda przegotowana 1 szkl.
cukier

Porada

Starszym dzieciom można zamiast wody dodać sam sok jabłkowy i podawać ze słomką, jako koktajl. * Gotowy mus można zapasteryzować w niewielkich słoiczkach (na jeden posiłek) i zawsze mieć pod ręką gotowy deserek.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus dyniowo-jabłkowy z piekarnika

Dynię pokroić w kawałki, oczyścić z gniazda nasiennego i włożyć do foliowego rękawa. Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne a miąższ dołożyć do dyni. Folię zabezpieczyć z jednej strony, do środka dodać 3-4 łyżki wody i szczelnie zamknąć worek.
Ułożyć na blaszce do pieczenia i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C. Piec do miękkości dyni. Pozostawić do ostygnięcia i przełożyć zawartość worka do blendera. Zmiksować na gładki mus dolewając sok jabłkowy i wodę.
Gotowy mus doprawić do smaku cukrem i sokiem z cytryny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak