Mus czekoladowy z truflą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    2
  • śmietanka kremowa

    200 ml
  • serek mascarpone

    500 g
  • cukier puder

    4 łyżki
  • aromat rumowy

    kilka kropli
  • posypka czekoladowa

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpierw połamać 2 czekolady na mniejsze kawałki i od razu wrzucić do rondelka i to zalewamy 50 ml kremówki wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy mieszając i czekamy aż się rozpuści . A pozostałą śmietankę ubijamy z cukrem pudrem . Mascarpone łączymy z rozpuszczoną czekoladą , zostaw sobie 2 łyżki tej masy do przygotowania trufli , do mascarpone z czekoladą dodaj bitą śmietanę i aromat wymieszaj i wstaw do lodówki na 60 minut , kiedy czekolada zgęstnieje uformuj 4 trufle i obtocz w czekoladowej posypce i włóż do lodówki . Mus przełóż do rękawa piekarniczego i wyciśnij do miseczek i udekoruj truflą .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dorian 29.01.2014 07:53
smaczny deser
babcia 30.12.2012 00:33
lubię
babcia 30.12.2012 00:33
lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat