Mus czekoladowy na żółtkach

Mus czekoladowy na żółtkach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    120 g
  • śmietana kremówka

    1,5 szklanki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • żółtko jajek

    5 szt
  • cukier

    1/4 szklanki
  • sól

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mus czekoladowy na żółtkach

Czekoladę posiekać i zalać połową szklanki wrzącej kremówki. Zostawić na minute i wymieszać na gładką masę. Pozostałą kremówkę zagotowac z mlekiem. Jajko, żółtka i cukier ubić ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką gorącą kremówkę, a potem masę czekoladową. Gotowy mus przekładac do kokilek, które ustawić na głębokiej blaszce. Wierzch przykryc folią w której zrobić małą dziurkę do uchodzenia pary. Do blachy wlać tyle wody by sięgała do połowy kokilek. Włożyc do piekarnika na 40 minut i piec w temp 170 C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawic na 15 minut w blaszce z wodą. Następnie kokilki włożyć do lodówki na kilka godzin (bez foli na wierzchu).
Smacznego!!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat