Mus czekoladowy na żółtkach

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    120 g
  • śmietana kremówka

    1,5 szklanki
  • mleko

    1,5 szklanki
  • jajko

    1 szt
  • żółtka

    5 szt
  • cukier

    1/4 szklanki
  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę posiekać i zalać połową szklanki wrzącej kremówki. Zostawić na minute i wymieszać na gładką masę. Pozostałą kremówkę zagotowac z mlekiem. Jajko, żółtka i cukier ubić ze szczyptą soli. Cały czas ubijając wlewać cienką strużką gorącą kremówkę, a potem masę czekoladową. Gotowy mus przekładac do kokilek, które ustawić na głębokiej blaszce. Wierzch przykryc folią w której zrobić małą dziurkę do uchodzenia pary. Do blachy wlać tyle wody by sięgała do połowy kokilek. Włożyc do piekarnika na 40 minut i piec w temp 170 C. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i zostawic na 15 minut w blaszce z wodą. Następnie kokilki włożyć do lodówki na kilka godzin (bez foli na wierzchu).
Smacznego!!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat