Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek z orzechami, żurawiną i siemieniem lnianym
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, siemieniem lnianym i kakao.
Do masy maślanej dodajemy jajka, dokładnie miksujemy.
Wsypujemy mąkę z siemieniem i bardzo dokładnie mieszamy.
Dodajemy żurawinę oraz drobno posiekane orzechy włoskie, mieszamy.
Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem i jeśli ciasto jest upieczone, wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie- polewa:
Śmietanę podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę i dokładnie mieszamy. Polewą smarujemy ostudzone ciasto.
Przybieramy białą posypką i żurawiną.