Murzynek z kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 1/3 szkl
  • kakao

    3 łyżki kopiaste
  • jajka

    3 szt
  • masło lub margaryna

    1 kostka
  • powidła

    ok5 łyżek
  • mleko

    ok 1 1/2 szkl
  • cynamon

    1 łyżeczka z czubkiem
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka z czubkiem
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • Krem:

  • budyń śmietankowy

    2 op
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • cukier

    3-4 łyżki
  • masło

    1 kostka
  • sok z cytryny

  • Dodatki:

  • wiórki kokosowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Miękką margarynę zmiksować z cukrem i jajkami. Dodać powidła a następnie mąkę z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia a także mleko w którym jet rozmieszana soda. Przekładamy do przygotowanej dużej blaszki i pieczemy do suchego patyczka ok 50 min w 180 stopniach.

Ciasto wystudzić i przekroić na dwa blaty.
W części mleka rozmieszać mąkę, budynie i cukier. Ugotować na pozostałym mleku i wystudzić. Zmiksować z masłem i dodać do smaku sok z cytryny.
Dolny blat posmarować większą częścią masy budyniowej, przykryć drugim blatem i zasmarować pozostałą masą.
Zasypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat