Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Murzynek w polewie czekoladowej

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna tortowa 250 g
mleko 220 ml
olej 200 ml
kakao naturalne 3 łyżki
cukier 200 g
proszek do pieczenia łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
szczypta soli
czekolada gorzka 150 g
posypka cukrowa kolorowa
jaja 3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Murzynek w polewie czekoladowej

Jaja lekko rozbełtać. Ciasto przygotowujemy tak jak na muffiny. Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy, do drugiej miski wsypujemy składniki mokre tj. olej, mleko, jaja. Łączymy suche składniki z mokrymi, tak aż powstanie gładka, jednolita masa. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę na wieniec wykładamy papierem do pieczenia - wyłożyłam jedynie spód formy i ciasto ładnie mi odeszło po upieczeniu. Ciasto wlać do formy i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok 55 minut, po upieczeniu przestudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać na ciasto. Posypać posypką.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 31.05.2013 13:49
Bardzo lubię murzynka.
Ewa104 31.05.2013 13:32
Uwielbiamy murzynka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak