Murzynek bakaliowy

Murzynek bakaliowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kostka masła albo margaryny 250 g

    1
  • szkl. cukru trzcionowego Demerara

    1/2
  • łyżki mleka i kakao naturalnego

    po 4
  • szkl. mąki pszennej, luksusowej + szczypta soli

    1,5
  • czubate łyżeczki proszku do pieczenia

    2
  • g gorzkiej czekolady

    50
  • żurawina

  • rodzynki

  • morele suszone

  • orzechy

  • jajko

    4 (oddzielnie żółtka i białka)
  • olejek rumowy

    kilka kropli
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Masło rozpuścić w rondelku dodając mleko, kakao i cukier. Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą masę przestudzić. 1/3 szkl. odlać a do reszty dodać żółtka, przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia, zapach i ubitą na sztywno pianę z białek. Wymieszać delikatnie, ale dokładnie. Na koniec dosypać 3/4 posiekanych bakalii, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Piec ok. 45-60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st.C . Czekoladę pokruszyć, rozpuścić w mikrofali albo w miseczce nad parą i wymieszać z odlaną częścią kakaowej masy. Kiedy ciasto przestygnie posmarować je polewą i posypać resztą bakalii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (13)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anna133 06.05.2012 22:00
świetny
BozenA 16.09.2011 16:43
super
BozenA 16.09.2011 16:43
super
eli_555 28.07.2011 21:48
pycha ciacho
ZEWA 09.06.2011 00:40
ale bym zjadła takiego murzynka
ilka_86 10.05.2011 08:58
pyszności
cukiereczek 25.04.2011 10:47
super
Goya 13.01.2011 23:41
super
Mati13 04.11.2010 07:50
bardzo ładnie wygląda:) na pewno smaczny
justyna111 14.09.2010 16:56
wygląda super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat