Murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • woda

    0,5 szklanki
  • kakao

    3 łyzki
  • jajko

    4
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • zapach waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukier, masło, wodę, kakao zagotować. Następnie odlać 0,5 szklanki na polewę. Do ostudzonej masy dodać 4 całe jajka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Można dodać zapach, orzechy i rodzynki. Wylać na formę uprzednio posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Ostudzone ciasto polać polewą. Na koniec wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
babcia 29.10.2012 09:48
mój ulubiony
babcia 29.10.2012 09:47
mój ulubiony
Anna152 24.10.2011 07:42
super
Oktawia 02.07.2011 14:04
murzynek jest pyszny :)
magical66 06.05.2011 22:19
super smaczne
Magdalena80 06.05.2011 22:14
dobre
kielcok1 21.12.2010 14:01
lubię murzynki
Barbara55 16.12.2010 15:15
murzynek fajny jest
berys18 08.12.2010 07:27
fajny
anya_86 28.11.2010 23:11
lubię koiedy jest przełożony marmoladką:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat