Murzynek

Murzynek

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 szklanki
  • masło

    1 kostka
  • woda

    0,5 szklanki
  • kakao

    3 łyzki
  • jajko

    4
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • zapach waniliowy

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Murzynek

Cukier, masło, wodę, kakao zagotować. Następnie odlać 0,5 szklanki na polewę. Do ostudzonej masy dodać 4 całe jajka, 2 szklanki mąki, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać. Można dodać zapach, orzechy i rodzynki. Wylać na formę uprzednio posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Piec w 180 stopniach ok. 50 minut. Ostudzone ciasto polać polewą. Na koniec wierzch ciasta można posypać wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (12)

babcia
babcia 29.10.2012 09:48
mój ulubiony
babcia
babcia 29.10.2012 09:47
mój ulubiony
Anna152 24.10.2011 07:42
super
Oktawia 02.07.2011 14:04
murzynek jest pyszny :)
magical66 06.05.2011 22:19
super smaczne
Magdalena80 06.05.2011 22:14
dobre
kielcok1 21.12.2010 14:01
lubię murzynki
Barbara55 16.12.2010 15:15
murzynek fajny jest
berys18 08.12.2010 07:27
fajny
anya_86 28.11.2010 23:11
lubię koiedy jest przełożony marmoladką:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat