Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mumie z mięsem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 szt
sól i pieprz do smaku
ser żółty 10 plasterków
filet z kurczaka 1 szt
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Mumie z mięsem

Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w płaty. Mięso lekko rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków robimy po 5 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku układamy filety z kurczaka i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zaplatamy ciasto: paski przekładamy na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paskami zostawiamy bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta smarujemy delikatnie rozkłóconym jajkiem, a mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut. Podajemy z surówkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

patryska76 18.03.2015 17:46
wyglądają smakowicie!
fotoviderek 18.03.2015 17:36
Bardzo apetyczne danie :)
Janina 18.03.2015 16:52
Smaczne danie;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak