Mumie z mięsem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ciasto francuskie

    1 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • ser żółty

    10 plasterków
  • filet z kurczaka

    1 szt
  • jajko

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w płaty. Mięso lekko rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków robimy po 5 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku układamy filety z kurczaka i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zaplatamy ciasto: paski przekładamy na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paskami zostawiamy bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta smarujemy delikatnie rozkłóconym jajkiem, a mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut. Podajemy z surówkami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
patryska76 18.03.2015 17:46
wyglądają smakowicie!
fotoviderek 18.03.2015 17:36
Bardzo apetyczne danie :)
Janina 18.03.2015 16:52
Smaczne danie;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat