Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z żółtym serem i wędzonym łososiem
Muffinki z wędzonym łososiem są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki.
Rewelacyjne na ciepło, ale na zimno też smaczne. Idealne na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia.
Kroki postępowania
Ser zetrzeć na tarce (o średnich oczkach) - odrobinę zostawić do posypania wierzchu.
Łososia rozdrobnić na mniejsze kawałki (wg uznania) i również odłożyć kilka kawałków na wierzch muffinów.
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i pieprz cytrynowy.
W drugiej zmiksować jajko, olej i śmietanę.
Suche składniki połączyć z mokrymi i następnie zmieszać łososiem i żółtym serem (Masę należy mieszać ręcznie - widelcem i do połączenia się całości, nie dłużej).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Babeczki posypać resztą sera i pozostałymi kawałkami łososia.
Piec przez około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.