Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z cebulą i serem korycińskim

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

6 sztuk

mąka pszenna 80 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
pieprz 1/4 łyżeczki
jajko 1 sztuka
mleko 60 ml
olej 30 ml

Dodatkowo

cebula 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
Ser Koryciński naturalny świeży 100 gram
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z cebulą i serem korycińskim

Kroki postępowania

1
W pierwszej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.
W drugiej zmiksować jajko, olej oraz mleko.
Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie zmieszać z pokrojoną cebulę, posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i serem - pokruszonym na mniejsze kawałki.
(Masę należy mieszać ręcznie - tylko do połączenia się całości, nie dłużej.)
Krok 1 - Muffiny z cebulą i serem korycińskim foto
2
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek).
Krok 2 - Muffiny z cebulą i serem korycińskim foto
3
Babeczki piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni.
Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce.
Przechowywać pod przykryciem - w temperaturze pokojowej.
Krok 3 - Muffiny z cebulą i serem korycińskim foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Diana Rusiłowicz 17.07.2017 09:25
Dziękuję :)
gusia1000 11.07.2017 19:21
Smaczne są.
SzczyptaChili 11.07.2017 11:55
Uwielbiam wytrawne muffiny , idealne na śniadanie :)
Ola1984 11.07.2017 11:07
Super apetycznie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak