Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny z borówkami amerykańskimi

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier drobny 1/2 szklanki
cukier brązowy 1/3 szklanki
mąka pszenna 2 i 2/3 szklanki
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
sól szczypta
cytryny 2 sztuki
masło 60 g
olej 1/4 szklanki
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
mleko 1 szklanka
borówki amerykańskie 1,5 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny z borówkami amerykańskimi

Masło roztopić.
Z cytryn zetrzeć skórkę.
Jajka delikatnie roztrzepać.

W jednym naczyniu przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier brązowy i zwykły - wymieszać.

W drugim naczyniu wymieszać skórkę z cytryn, masło, olej, roztrzepane jajka, ekstrakt z wanilii, mleko.

Zawartość obu naczyń połączyć - wymieszać. Wrzucić borówki i połączyć z ciastem. Gotowe ciasto rozłożyć do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

Piec w temp.180 stopni przez 25 minut - do suchego patyczka. Wystudzić.

Można je ozdobić lukrem cytrynowym (na 200g cukru pudru - sok z 1 cytryny).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna87 20.09.2012 21:14
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak