Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt
mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
masło 170 gram
śmietana 18 proc 3 łyżki
czekolada gorzka 100 gram
kakao 3 łyżki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
ser pleśniowy 50 gram
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.

W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy i przelewamy całość do miski z suchymi składnikami.

Ciasto mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby można je było nabrać na łyżkę i z pomocą drugiej łyżki zsunąć do foremki.

Na blaszce układamy papilotki do muffinek (lub wkładamy je do foremki do pieczenia babeczek). Papilotki napełniamy do około 2/3 wysokości.

Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę. Każdy kawałek wkładamy w środek muffinki i zakrywamy odrobiną ciasta.

W piekarniku nagrzanym do 170 stopni ustawiamy większą blaszkę z wodą. Do wody wkładamy blaszkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ciepłe muffinki posypujemy cukrem pudrem i startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Benita 14.06.2016 11:58
ciekawe połączenie
jagoda5913 14.06.2016 00:44
super pomysł , wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak