Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny czekoladowe z serem pleśniowym
W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Do masy czekoladowej dodajemy jajka i śmietanę. Mieszamy i przelewamy całość do miski z suchymi składnikami.
Ciasto mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli jest zbyt gęste dolewamy odrobinę mleka. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby można je było nabrać na łyżkę i z pomocą drugiej łyżki zsunąć do foremki.
Na blaszce układamy papilotki do muffinek (lub wkładamy je do foremki do pieczenia babeczek). Papilotki napełniamy do około 2/3 wysokości.
Ser pleśniowy kroimy w kosteczkę. Każdy kawałek wkładamy w środek muffinki i zakrywamy odrobiną ciasta.
W piekarniku nagrzanym do 170 stopni ustawiamy większą blaszkę z wodą. Do wody wkładamy blaszkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ciepłe muffinki posypujemy cukrem pudrem i startą czekoladą.