Muffinki z wiśniami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie lyżeczki
  • cukier

    1/4 szklanki
  • sól

    szczypta
  • kefir

    1 szklanka
  • jajko

    2
  • oliwa

    100 ml
  • wiśnie w syropie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy razem.

Jajka, kefir,oliwę i 2 łyżki wiśni (ja dałam domowe wiśnie w syropie bez pestek, można je zastąpić dżemem wiśniowym z całymi owocami)dokładnie mieszamy w drugiej misce.

Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy ale niezbyt długo i dokładnie.

Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami.

Do papilotek nakładamy po dużej łyżce ciasta następnie nakładamy po 2-3 wiśnie i uzupełniamy ciastem tak do 3/4 wysokości papilotek i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 minut nagrzanego do 180 C.

Po ostygnięciu można udekorować bitą śmietaną i wisienką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Beata73 05.12.2013 09:34
pychotka!!!!!
haffka 05.04.2012 21:07
pyszne
haffka 05.04.2012 21:07
pyszne
freekate 10.02.2012 10:07
kuszące :)
rjustysia 15.01.2012 00:23
Bardzo ładnie się upiekły, ja mam zawsze problem z owocami w cieście :/
cooleczka 18.11.2011 13:31
wygląda pysznie
mikrusiak 18.11.2011 13:12
ulala... apetyt rośnie w miarę patrzenia ;P

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat