muffinki z orzechami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cukier

    5 łyżek
  • sól

    1 łyżeczka
  • jajko

  • mleko (jogury)

    1 szkl
  • olej

    1/2 szkl
  • orzechy włoskie

    10 dag
  • lukier

  • cukier puder

    1/2 szkl
  • białko

    1
  • woda

    2 (gorąca)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól, posiekane orzechy do jednej miski. W drugiej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie. Przełożyć łyżką do formy na muffink (2/3 objętosci).

Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe.

Cukier puder wymieszać z wodą, białko ubić w oddzielnym naczyniu na sztywno i dodać do cukru z wodą, delikatnie wymieszać. Smarować gotowe muffinki, posypać kolorowymi cukierkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
FAFIK 16.03.2011 06:30
Super, super, super!!!
Kopiko1983 16.03.2011 06:23
Pyszności!
iknkirke 07.03.2011 12:25
Lubię muffinki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat