Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki z maślanym kremem
1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, następnie wlewamy olej i chwilę miksujemy, dodajemy jogurt naturalny i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy kaszę mannę, mąkę tortową i proszek do pieczenia, miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
2. Pieczenie: Ciasto przekładamy do formy do pieczenia muffinek wyłożonej papierowymi papilotkami, następnie pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone i studzimy.
3. Krem maślany: Masło ucieramy mikserem na puszystość (aż będzie białe), następnie dodajemy pozostałe składniki dokładnie ucierając. Na koniec dodajemy barwnik spożywczy (ilość zależy jaki kolor chcemy uzyskać) i dokładnie ucieramy. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i schładzamy kilka minut w lodówce.
4. Dekoracja i podanie: Schłodzonym kremem dekorujemy muffinki według uznania. Podajemy i smacznego życzę.