Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Muffinki

mąka pszenna 2 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie 75 g
cukier brązowy 3/4 szklanki
jajko 1 szt
masło 125 g
jogurt naturalny 100 ml
fanta pomarańczowa 1/2 szklanki

Wierzch

cukier puder 1/2 szklanki
fanta pomarańczowa 1 łyżka
pomarańcza 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki orzechowo-cynamonowe z Fantą

1. W jednaj misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i posiekane drobno orzechy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko i ubijamy je z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy jogurt, Fantę i mieszamy (nie wymiesza się dokładnie, ale nie należy się tym przejmować). Do płynnych składników dodajemy suche i dokładnie miksujemy - ciasto wyjdzie dość gęste. Nakładamy po pełnej łyżce masy do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami i pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach. Upieczone muffinki studzimy.

2. Pomarańczę sparzamy i ścieramy z niej cienką warstwę skórki. Cukier puder ucieramy na gładko z 1 łyżką Fanty (w razie potrzeby można dolać odrobinę). Muffinki polewamy pomarańczowym lukrem i posypujemy skórką pomarańczową. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 17:41
Jesteś specjalistką od muffinek.
dagita 14.08.2014 12:04
Polecam wypróbować przepis :)
EmciaPichci 14.08.2014 10:37
z fantą? super :))
Wacław 13.08.2014 14:57
świetny ten deser !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak