Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Muffinki mocno pomarańczowe.

4.8
(151)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Babeczki pomarańczowe to przepis na deser dla wszystkich fanów cytrusów! Do przygotowania tego przepisu wykorzystano nie tylko sok z pomarańczy ale także kandyzowaną skórkę, dlatego babeczki mają mocno pomarańczowy smak i wilgotną konsystencję.

Składniki:

cukier
150 g
skórka ze świeżej pomarańczy
1 sztuka
skórka z pomarańczy kandyzowan
do smaku
mąka
2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
mleko
0,5 szklanki
sok z pomarańczy
0,5 szklanki
olej
1/3 szklanki
jajko
1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Muffinki mocno pomarańczowe.

Babeczki pomarańczowe to deser idealny dla wszystkich fanów nie tylko owocowych, ale również lekko cytrusowych deserów. Sposób ich przygotowania jest bardzo prosty, bo jak w niemal każdym przepisie na babeczki - tutaj również należy zacząć od połączenia ze sobą suchych, a następnie mokrych składników. Mokre przelewamy do suchych i krótko mieszamy, by po upieczeniu muffiny nie były twarde. Wystarczy tylko mieszać do połączenia. Babeczki pomarańczowe wzbogacone kandyzowaną skórką pomarańczy nie tylko zyskują wyjątkowej słodyczy ale także struktury! Są pyszne!  

Składniki suche, czyli mąkę, cukier, sodę, sól i skórki mieszamy w osobnej misce.

W drugiej misce mieszamy mleko, sok z pomarańczy, olej i jajko.

Składniki mokre wlewamy do suchych i szybko mieszamy.

Nakładamy do papilotek i pieczemy około 25 min w temp 180 stopni.

Z tego przepisu przygotujesz około 12 muffinek. 

Babeczki pomarańczowe to deser idealny dla wszystkich fanów muffinek z owocowym twistem. Koniecznie je przygotujcie i poznajcie ich wyjątkowy smak. Po więcej przepisów na babeczki - zapraszam do serwisu Doradca Smaku. Znajdziecie tu między innymi przepis na Muffiny piernikowe czy klasyczne babeczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola 01.12.2024 11:23
Czy babeczki mieszamy mikserem czy wystarczy łyżka?
Marta 02.01.2025 20:11
Babeczki zawsze mieszam lyzka i to tylko do połączenia składników, nigdy na gladka mase. Zazwyczaj jest to kilkanaście ruchow łyżką, żeby mokre składniki tylko połączyły się z suchymi i zostawiqm te grudki nie rozmieszane. Wtedy wychodzą najlepsze :)
Anna 16.11.2024 13:46
Dodałam odrobinę cynamonu i pokrojone cząstki pomarańczy. Pycha!
SUPER KUCHARKA 27.10.2024 22:23
Dałam 2 szklanki bo myślałam że chodzi o 2 lub 3 szklanki cukru i mi wybuchły XDDDDD
Doradca Smaku 28.10.2024 08:57
Ojejku, czasem tak się zdarza! :D Zmieniam proporcję na gramy, aby nie doszło już więcej do pomyłek :)
Paulina 22.10.2024 00:02
Ile babeczek wychodzi z podanych proporcji?
Doradca Smaku 22.10.2024 09:02
Około 12
AśkaH 18.04.2024 21:05
Zrobiłam, zamiast mleka krowiego dałam owsiane i wyszły super! Jutro zrobię drugą turę.
Doradca Smaku 19.04.2024 13:42
O! Świetny pomysł :) Pozdrawiam, Doradca Smaku
pola 03.03.2023 20:35
Dodatek przyprawy korzennej rewelacyjnie podkręcił ich smak.
Doradca Smaku 06.03.2023 09:40
Super! Jaką korzenną przyprawę zastosowałaś? :)
Kamilpolomski1 25.12.2019 12:18
Czy można wykorzystać ten przepis, ale w wersji biszkoptu? Jakie wtedy czas pieczenia
Iwona32 30.05.2013 14:07
mufufiny bardzo często robie bo lubią moje dzieci
Wojt@s
Wojt@s 13.05.2013 14:59
muszę spróbować
Olga_SK 07.05.2013 18:38
śliczne zdjęcie!
Megg 07.05.2013 18:01
przepyszne takie muffinki :)
QuchniaKaroli 07.05.2013 17:42
wiem dziękuję próbuję to zmienić ale coś mi nie wychodzi :) powinno być 2/3
Habibi 07.05.2013 17:35
Popraw sobie składniki, bo jest 23 szkl. cukru ;) A muffinki cudne - uwielbiam cytrusowe smaki :)
Papryczka 07.05.2013 17:19
super muffinki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak