Składniki suche łączymy (przesiana mąka, kakao i proszek do pieczenia, cukier, kawa). W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajko, olej, napój, ekstrakt). Zawartość obu misek łączymy. Foremki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce. W trakcie studzenia przygotowujemy polewę. Gruszki obieramy, myjemy, blendujemy na gładką masę (gdy będą twarde, warto dodać odrobinę wody - łatwiej się zmiksują). Masę podgrzewamy w garnku, przyprawiamy do smaku. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masą napełniamy małą strzykawkę i wciskamy trochę do każdej muffinki. Resztę masy studzimy i czekamy aż zgęstnieje (najlepiej włożyć do lodówki). Dekorujemy muffiny masą, na wierzchu układamy plasterek gruszki i posypujemy kakao. Smacznego!