Muffinki mocha z gruszkową polewą - wakacyjny przepis!

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    160 gram
  • cukier

    150 gram
  • olej

    100 ml
  • napój gazowany

    150 ml
  • kakao

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajko

    1 sztuka
  • kawa rozpuszczalna

    1 łyżeczka
  • wanilia

    1 łyżeczka
  • gruszki

    4 sztuki
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • cukier brązowy

    1 szczypta
  • kardamon

    1 szczypta
  • kakao do posypania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Składniki suche łączymy (przesiana mąka, kakao i proszek do pieczenia, cukier, kawa). W drugiej misce mieszamy składniki mokre (jajko, olej, napój, ekstrakt). Zawartość obu misek łączymy. Foremki do muffinek wypełniamy do 2/3 wysokości. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Studzimy na kratce. W trakcie studzenia przygotowujemy polewę. Gruszki obieramy, myjemy, blendujemy na gładką masę (gdy będą twarde, warto dodać odrobinę wody - łatwiej się zmiksują). Masę podgrzewamy w garnku, przyprawiamy do smaku. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z kuchenki i dodajemy żelatynę. Mieszamy energicznie do całkowitego rozpuszczenia. Gorącą masą napełniamy małą strzykawkę i wciskamy trochę do każdej muffinki. Resztę masy studzimy i czekamy aż zgęstnieje (najlepiej włożyć do lodówki). Dekorujemy muffiny masą, na wierzchu układamy plasterek gruszki i posypujemy kakao. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat