Muffinki czekoladowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    110 g
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • kakao

    50 g
  • sól

    szczypta
  • masło

    150 g
  • cukier trzcinowy

    150 g
  • śmietana kremówka

    80 ml
  • jogurt naturalny

    80 ml
  • jajka

    2 szt
  • kropelki czekoladowe

    1 1/2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować formę na muffiny i wyłożyć je papilotkami lub kartonową obrączką.

Do większej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszać z solą oraz pokrojonym na małe kawałki masłem. Rozetrzeć ręką aż masa będzie przypominać kruszonkę. Dodać cukier i wymieszać łyżką.

Do drugiej miski wlać śmietankę kremową, jogurt i wbić jajka. Roztrzepać na jednolitą masę, nie ubijać. Dodać szklankę czekoladowych kropelek.

Połączyć obydwie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką. Rozłożyć ją po równo w każdą papierową papilotkę. Posypać kropelkami czekoladowymi lub posikaną czekoladą.

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 22 - 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Babeczki wyjąć z formy i ułożyć na metalowej kratce do wystudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
anulka69 23.03.2017 20:04
w sam raz do kawki
Iwusia 12.03.2017 23:33
ummm... aż mi ślinka cieknie :)
Barbara13 12.03.2017 23:06
Pyszne,wspaniałe dla czekoladorzerców
wyattearp 12.03.2017 20:09
apetyczne !!!!!!
bertpvd 12.03.2017 19:29
pyszne muffinki
IKrakowianka 12.03.2017 19:17
apetyczne :)
Aleksandra/Olcia 12.03.2017 18:32
mmm ale wysoka muffina
RenataZ-et 12.03.2017 17:33
świetne muffinki
Malinka 12.03.2017 17:06
Bardzo apetyczne!
Wiktoria29 12.03.2017 15:38
rewelacyjne.....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat