Muffinki cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • płatki owsiane

    3/4 szklanki
  • cukier brązowy

    3/4 szklanki
  • sól

    szczypta
  • proszek do pieczenia

    2 płaskie łyżeczki
  • cukier waniliowy

    łyżeczka
  • masło

    100 g
  • kefir

    3/4 szklanki
  • sok z cytryny

  • skórka otarta z cytryny

  • jajka

    2
  • kandyzowana skórka z cytryny

    100g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę,płatki owsiane, cukry, sól i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy razem.

Jajka, kefir, sok z cytryny i ostudzone masło mieszamy dokładnie w drugiej miseczce.

Łączymy suche składniki z mokrymi oraz skórką otartą z dużej cytryny (należy najpierw spażyć skórkę wrzątkiem) i kandyzowaną skórką cytrynową (część zostawiamy do dekoracji)i mieszamy ale niezbyt długo i dokładnie.

Formę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami.

Do papilotek nakładamy ciasto tak do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 20-25 minut nagrzanego do 180 C.

Po upieczeniu dekorujemy kandyzowaną skórką z cytryny.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
maryśka 22.09.2011 08:59
pyszne
agnieszka189 18.07.2011 11:34
Podałam przepis na 12 sztuk

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat