Przepis i sposób przygotowania na: Mrożony jogurt
jogurty smakowe (np. wiśniowych, brzoskwiniowych- w małych pojemniczkach co ułatwi nam mrożenie)
jogurty naturalne (ja proponuje gęstych greckich, które możemy doprawić np. cukrem pudrem, owocami (bananami, pomarańczami, truskawkami itp.)- wystarczy jogurt zmiksować za pomoc blendera z owocami, dosłodzić cukrem pudrem albo miodem). Również wspaniale smakuje jogurt z kakao i cukrem pudrem.
dowolne sezonowe owoce, egzotyczne i te z puszki
orzechy (możemy podprażyć na patelni)
polewy/ sosy (np. czekoladowa albo ulubiona)
bita śmietana do dekoracji
Jogurty jeśli używamy smakowe wstawiamy w pojemniczku do zamrażalki, po upływie około 2 godzin wyjmujemy, wrzucamy do misy blendera i miksujemy. Przekładamy znowu do pojemniczka i znowu wstawiamy do zamrażalnika. Po zmrożeniu czyli po upływie około 1 godziny wyjmujemy i znowu miksujemy, przekładamy 1 część do pucharka, dodajemy owoce, kolejny smak jogurtu, podprażone orzechy, na wierzch przybieramy bitą śmietaną i polewamy sosem. Posypujemy orzechami i szybko konsumujemy.
Jeśli używamy jogurt naturalny-doprawiamy go wg uznania do smaku i postępujemy jak wyżej.
*** *** *** *** Na zdjęciu przygotowałam 2 smaki jogurtu: jogurt z brzoskwiniami (jogurt grecki z dodatkiem brzoskwiń z puszki dosłodzony cukrem pudrem) oraz jogurt wiśniowy kupny.
Jogurty przełożyłam owocami: mandarynkami i wiśniami z kompotu.
Na wierz odrobina bitej śmietany i posypałam orzechami.