Mozarella domowej roboty

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • śmietana 18-procentowa

    400 g
  • majonez

    4 łyżecz.
  • przyprawa tzaziki Prymat

    1/2 opak.
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 szczypta
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mozarella domowej roboty foto
Żelatynę rozpuszczam w połowie szklanki gorącej wody. Pozostawiam do ostudzenia. Śmietanę miksuję z majonezem, pieprzem i przyprawą tzatziki około dwie minut na gładką masę.
Krok 2 - Mozarella domowej roboty foto
Następnie do masy śmietanowo-majonezowej dodaję rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę i jeszcze chwilę miksuję. Masę wlewam do czterech filiżanek. Wkładam filiżanki z masą do lodówki do stężenia na około 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 3 - Mozarella domowej roboty foto
Stężoną masę wykładam na talerzyk.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pacpaw 13.10.2012 00:13
nagroda Nobla się należy! a taką mozzarelę możemy dać np. na pizzę i będzie się ciągnąć?
hahanka 07.10.2012 13:01
super pomysł!
Misiabe 06.10.2012 23:09
na pewno spróbuje :) dzięki za pomysł :)
ilovebake 06.10.2012 19:12
fajnie :)
kasienka23 06.10.2012 19:01
pomysłowo
Barbara/zuza22_85 06.10.2012 16:35
super, musze zrobić

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat