Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka
Drobno posiekaną cebulę oraz czosnek wrzucić na patelnię z oliwą,zeszklić na wolnym ogniu, aż będzie miękka (około 8 minut). Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć, dodać cynamon, sól i pieprz pod koniec smażenia. Wlać wino, a po chwili dodać pomidory i cukier, wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień na minimum i dusić przez około 30 od czasu do czasu mieszając, a na 10 minut przed końcem dodać oregano. Doprawić w razie potrzeby dodatkowo solą i pieprzem.
Sos beszamelowy przygotowanie: Mało roztopić w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, Odstawić na bok.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu oraz polać 1/3 beszamelu i posypać 1/3 sera, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego oraz 1/3 beszamelu i posypać 1/3 sera. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać resztą sosu beszamelowego. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika, aż ser się zapiecze (około 20-30 minut).
Smacznego!