Mouse au chocolat

Mouse au chocolat

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    20 dag
  • masło

    10 dag
  • jajko

    6 szt
  • śmietana kremówka

    0,5 szklanki
  • cukier

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Mouse au chocolat

Połamaną na kawałki czekoladę, posiekane masło i 1 łyżkę wody roztopić w kąpieli wodnej lub na parze. Żółtka rozmącić, dodać do czekolady i energicznie wymieszać. Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę i osobno kremówkę z cukrem. Letnią masę czekoladową delikatnie wymieszać z bitą śmietaną i pianą. Przełożyć do salaterki i schłodzić kilka godzin w lodówce. Podawać w pucharkach przybranych owocami cytrusowymi i bitą śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

[email protected] 14.01.2012 16:59
smaczne
Babciagramolka 23.12.2010 21:29
Słodkości zawsze mile widziane
Gonia555 25.10.2010 19:01
Oryginalnie
Barbara55 03.09.2010 18:07
czekoladowa mysz
eli82 28.08.2010 10:38
mniam
MAŁGORZATA108 01.07.2010 15:36
Normalna bomba kaloryczna.
halina17 15.05.2010 14:56
Dobry deser.
Krzysztof42 13.05.2010 14:38
słodko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat