Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Morszczuk w zalewie octowej

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

filet z morszczuka 1,5 kg
jajko 3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2,5 szkl
sól
olej do smażenia

Zalewa

woda 2 litry
ocet 1/2 szkl
cebula 2 szt
cukier 1/2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 4 ziarna
Gorczyca biała cała Prymat 1/2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat kilka ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: Morszczuk w zalewie octowej

1. Mrożone filety rybne rozmrażam. Płuczę, a następnie dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem. Każdy płat kroję na mniejsze kawałki. Rybę oprószam solą.

2. Filety z morszczuka maczam w rozkłóconym jajkach i obtaczam w bułce tartej. Rybę smażę na rumiano z dwóch stron na patelni z rozgrzanym olejem.

3. Zalewa: Do garnka wlewam wodę oraz ocet. Dodaję cukier, pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przyprawy. Gotuję zalewę około 5 minut. Odstawiam do przestudzenia.

4. Ryby przekładam do dużego słoja. Zalewam ziemną zalewą. Zakręcam i odstawiam na 12 godzin w chłodne miejsce. Podaję z pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 14.02.2016 17:27
świetna rybka
Renataj 14.02.2016 17:03
Uwielbiam rybę w occie:)
mirosława4 14.02.2016 16:32
smaczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak