Morelowa tart tatin

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto kruche

  • mąka pszenna

    150 g
  • masło

    100 g
  • cukier puder

    5 łyżek
  • aromat waniliowy

  • żółtko jajek

    2 szt.

Lista składników

  • morele

    200 g
  • cukier

    100 g
  • masło

    100 g
  • mięta świeża siekana

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło pokroić na płatki, wszystkie składniki ciasta posiekać i szybko zagnieść ze sobą. Schłodzić przez ok. 45 min.
Na suchej patelni do zapiekania roztopić cukier, dodać masło. Na karmel wykładać połówki moreli, delikatnie obrócić. Na koniec posypać miętą.
Schłodzone ciasto rozwałkować, nałożyć na patelnię z morelami i delikatnie podwinąć do środka. Piec w temp. 180 st. przez 20 min.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Marta1986 03.05.2014 15:40
apetyczne mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat