Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moje smaki: Dynia w roli głównej

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1000 g
masło 2 łyżki
cebula 1 średnia sztuka
czosnek 1 ząbek
ziemniaki 2-3 średnie sztuki
zioła 1 pęczek
sól 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
słodka śmietana 100 ml
bulion warzywny 2000 ml
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Moje smaki: Dynia w roli głównej

Przygotuj wszystkie składniki: dynię obierz ze skórki i pozbaw pestek. Pokrój w małą kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Zioła drobno posiekaj.

W rondlu rozgrzej masło. Dodaj cebulę i czosnek - poczekaj aż warzywa się zeszklą. Następnie dodaj ziemniaki i dynię. Zalej wszystko bulionem (jeśli bulion nie przykrył zawartości rondla dodaj wodę niegazowaną) i gotuj pod przykryciem około 40 minut. Całość zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy śmietanę, zagotowujemy. Podajemy posypując drobno posiekanymi ziołami (szczypiorek, natka pietruszki etc). Smacznego!

* jeśli jesteś na diecie zrezygnuj ze śmietanki

Zupę polecam dla wszystkich osób, dla których dzień bez czegoś slodkiego jest dniem straconym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak