Przepis i sposób przygotowania na: Moje smaki: Drożdżowy wieniec orzechowo-kakaowy
Inspiracją był Estoński kringel z cynamonem.
Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuścić w letnim mleku, odstawić na 3 minuty. Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtko, szczyptę soli oraz 30 g roztopionego i ostudzonego masła. Wlać mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Wszystko wymieszać łyżką i zarobić ciasto (zagniatać ok. 5 minut). Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie można zrobić nadzienie orzechowo-kakaowe. W miseczce umieścić 50 g roztopionego i lekko ostudzonego masła. Dodać 4 łyżki brązowego cukru, 1 łyżkę kakao oraz 6 łyżek zmielonych orzechów laskowych. Wszystko dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto już wyrośnie, należy rozwałkować je na prostokątny placek o grubości ok 0.5 cm. Powierzchnię ciasta równomiernie posmarować masą orzechowo-kakaową. Ciasto zwinąć w rulon. Powstałą roladę naciąć ostrym nożem na pół wzdłuż dłuższego boku tak, aby powstały 2 równe części. Nie należy jednak przecinać rolady do końca, najlepiej zostawić ok. 3-4 cm, aby wieniec było łatwiej zapleść. Dwie części rolady należy opleść wokół siebie. Warstwy ciasta i nadzienia ładnie się uwidocznią. Kiedy 2 części ciasta będą już zaplecione, można przeciąć początek rolady i połączyć go z końcami zaplecionego ciasta tak, aby powstał wieniec.
Wieniec ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakryć lnianą ściereczką i odstawić na 15 min. Po tym czasie wieniec wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec w tej temperaturze 5 min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 15-20 min, aż wierzch ciasta się ładnie zrumieni.