Moje ciasto szpinakowe

Moje ciasto szpinakowe

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Ciasto szpinakowe, które dzisiaj proponuję będzie gościć na moim świątecznym stole pomiędzy innymi ciastami.

Ciasto szpinakowe z masą śmietankową z mascarpone jest jednym z ulubionych ciast mojej rodzinki i dlatego nie może go zabraknąć w święta.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na ciasto:

  • szpinak mrożony

    450 gramów
  • jajko

    4 szt.
  • mąka tortowa

    250 gramów
  • mąka ziemniaczana

    50 gramów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • cukier

    160 gramów
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    200 mililitrów

Masa śmietankowa z mascarpone:

  • śmietana kremówka

    500 mililitrów
  • cukier puder

    2 łyżki
  • serek mascarpone

    250 gramów

Dodatkowo:

  • granat

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Moje ciasto szpinakowe

Na samym początku rozmrażam szpinak, po rozmrożeniu odsączam go na sicie i dokładnie odciskam z nadmiaru wody.

Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki.
Jajka ubijam z cukrem tak długo aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość.

Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować).
Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera).

Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Tortownica o średnicy 20-22 cm.

Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta, rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok.
Pozostałe ciasto kroję na blaty.

Mocno schłodzoną kremówkę 30% ubijam na sztywno z cukrem pudrem a następnie łączę z serkiem mascarpone.

Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone,nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki. Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem.
Dekoruję owocami (pestkami) granatu.

Bożena Matuszczyk
Ciasto można udekorować innymi owocami np. borówką amerykańską. Możemy użyć świeżego szpinaku, wtedy odcinamy łodyżki, a po umyciu i odsączeniu z wody miksujemy na gładko dodając odrobinę soku z cytryny. Ciasto możemy przełożyć kremem budyniowym lub innym ulubionym kremem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

gusia1000 20.07.2019 20:24
Dobre.
Bożena Matuszczyk 17.12.2018 23:18
To prawda szczerze powiedziawszy to u mnie najbardziej lubią właśnie kremy śmietankowe i to z mascarpone;)
Basiliana 17.12.2018 21:03
U mnie również to ciasto cieszy się powodzeniem, a taki krem świetnie sprawdza się także w innych wypiekach.
Bożena Matuszczyk 14.12.2018 21:18
Nam bardzo smakuje i też będzie na świątecznym stole.;)Pozdrawiam
bietka 14.12.2018 15:07
Bardzo lubię to ciasto i własnie dzisiaj zastanawiałam się czy czasami nie zrobić go na święta ?

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat