Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na ciasto:
-
szpinak mrożony
450 gramów -
jajko
4 szt. -
mąka tortowa
250 gramów -
mąka ziemniaczana
50 gramów -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
cukier
160 gramów -
cukier waniliowy
1 opakowanie -
olej rzepakowy
200 mililitrów
Masa śmietankowa z mascarpone:
-
śmietana kremówka
500 mililitrów -
cukier puder
2 łyżki -
serek mascarpone
250 gramów
Dodatkowo:
-
granat
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Moje ciasto szpinakowe
Na samym początku rozmrażam szpinak, po rozmrożeniu odsączam go na sicie i dokładnie odciskam z nadmiaru wody.
Następnie przygotowuję potrzebne na ciasto składniki.
Jajka ubijam z cukrem tak długo aż masa zrobi się gęsta i podwoi swoją objętość.
Do masy jajecznej dodaję odciśnięty szpinak i miksuję na małych obrotach do połączenia składników (jeżeli szpinak nie jest zdrobniały to należy go zmiksować).
Następnie cienkim strumykiem dodaję olej cały czas miksując (najmniejsze obroty miksera).
Na koniec delikatnie masę łączę z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Tortownica o średnicy 20-22 cm.
Piekę w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, około 50 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu, odcinam wierzch ciasta, rozkruszam w dłoniach i odkładam na bok.
Pozostałe ciasto kroję na blaty.
Mocno schłodzoną kremówkę 30% ubijam na sztywno z cukrem pudrem a następnie łączę z serkiem mascarpone.
Spodni blat wkładam na paterę, nakładam część masy śmietankowej z mascarpone,nakładam drugi blat i robię to samo smarując również boki. Górę i boki posypuję pokruszonym w dłoniach odciętym ciastem.
Dekoruję owocami (pestkami) granatu.
Ciasto można udekorować innymi owocami np. borówką amerykańską. Możemy użyć świeżego szpinaku, wtedy odcinamy łodyżki, a po umyciu i odsączeniu z wody miksujemy na gładko dodając odrobinę soku z cytryny. Ciasto możemy przełożyć kremem budyniowym lub innym ulubionym kremem.![]()
Komentarze (5)