Moja zapiekanka z mięsem i warzywami

Moja zapiekanka z mięsem i warzywami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wołowe

    500 g
  • cukinia

    3 szt
  • ziemniaki

    1 kg
  • pomidory

    3 szt
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • cebula

    1 szt
  • mleko

    1.5 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka

    1 łyżka
  • jajka

    2 szt
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bazylia

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżka
  • żółty ser

    200 g
  • olej do smażenia

    1 łyżka
  • cynamon

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na pół twardo w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić, żeby odciekła z soku. Mięso podsmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i sparzonymi, obranymi ze skórki pomidorami. Pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Żółty ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dno ułożyć ziemniaki, posypać solą, pieprzem i startym serem.Na to warstwa cukinii, starty ser, połowa mięsa, żółty ser, ponownie ziemniaki, ser, mięso, ser i cukinia. Cukinię posypać bazylią i oregano. Na patelni rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, ciągle mieszać. Powoli wlewać mleko rozmącone z jajkami.Przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowanym sosem polać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bami

22.05.2012 22:59
Z chęcią bym spróbowała :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat