Ziemniaki dokładnie umyć i ugotować na pół twardo w łupinkach. Ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Cukinię umyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i odstawić, żeby odciekła z soku. Mięso podsmażyć na oleju razem z pokrojoną cebulą i sparzonymi, obranymi ze skórki pomidorami. Pod koniec smażenia dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Żółty ser zetrzeć na tarce. Naczynie żaroodporne posmarować tłuszczem, na dno ułożyć ziemniaki, posypać solą, pieprzem i startym serem.Na to warstwa cukinii, starty ser, połowa mięsa, żółty ser, ponownie ziemniaki, ser, mięso, ser i cukinia. Cukinię posypać bazylią i oregano. Na patelni rozpuścić masło, dodać łyżkę mąki, ciągle mieszać. Powoli wlewać mleko rozmącone z jajkami.Przyprawić solą i pieprzem. Mieszać, aż sos zgęstnieje.
Tak przygotowanym sosem polać zapiekankę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na 30 minut.