Moja szarlotka z herbatnikami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanki
  • jajko

    2 szt
  • margaryna

    20 dkg
  • proszek do pieczenia

    1 łyzeczka
  • budyń czekoladowy

    1 szt
  • mleko

    1 szklanka
  • jabłka

    4 duze szt
  • sól

    2 szczypta
  • cukier

    1 szklanka
  • herbatniki

    12 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki wybić jajka,dodać miękką margarynę,proszek do pieczenia ciasta,1/2 szklanki cukru oraz sól.Wyrobić ciastom aby było plastyczne.Odstawić do lodówki na 30 minut.

W miedzy czasie obrać jabłka ,zetrzeć na grubej tarce i podsmażyć z dodatkiem 1/2 szklanki cukru .

Budyń ugotować w 1 szklance mleka .

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć 3/4 ciasta.
Następnie ułożyć herbatniki ,na których rozprowadzić uprażone jabłka .
Następnie wylać budyń, na który dajemy rozkawałkowane , pozostałe ciasto.

Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 50 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (33)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
hahanka 29.07.2015 13:19
ciekawe urozmaicenie
Klausia 16.06.2015 22:29
super patent :)
IZABELA29 12.10.2014 11:58
pyszne ciasto
erym 06.06.2014 13:02
ciekawa ta twoja szarlotka :)
mirosława4 26.05.2014 20:53
poproszę kawałek
Jagódka77 28.04.2014 15:04
ciekawy pomysł na pyszny deser
Beata23 10.04.2014 09:13
lubię takie ciasta
ben-ka 09.04.2014 09:50
Bardzo smakowita ta szarlotka Ci wyszła.
anemon 11.03.2014 20:37
Jeśli chodzi o szarlotki, to nie jestem obiektywna, bo smakują mi wszystkie, a Twoja wygląda na niezwykle smaczną.
olkaaa 11.03.2014 07:38
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat