Moja kolorowa pizza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • sól do smaku

  • oliwa

    2 łyżki
  • mleko

    3/4 szklanki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • drożdże

    1 opakowanie instant
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

salsa pomidorowa

  • brokuł

    1
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

  • majonez

    2 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • oregano

  • usmażone pieczarki

  • cebula podsmażona

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeby zachować czystość w miejscu pracy ciasto robimy w jednej dużej misie.
Brokuł gotujemy al dente.
Mleko musi być ciepłe. Wsypujemy do szklanki z mlekiem drożdże instant i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy oliwę, dodajemy sól i zioła prowansalskie i mieszamy. Wlewamy rozczyn z drożdży i zagniatamy ciasto (trzeba mieć w zapasie trochę mąki, żeby maczać w niej dłoń, aby ciasto nie przyklejało się do dłoni).
Składniki zagniatamy aż ciasto będzie gładkie i sprężyste - trwa to około 15-20 minut. Miskę z dużą kulką ciasta zostawiamy w ciepłym miejscu i przykrywamy ściereczką. Ciasto rośnie tak od 40 minut do godziny.
Przygotowujemy salsę pomidorową: koncentrat, majonez, oliwę i zioła mieszamy na jednolita masę.
Gdy ciasto wyrośnie wyjmujemy je z misy. Dłoń mamy oprószoną mąką, ciasto powinno się formować wedle naszego życzenia. Rozkładamy je na blaszce do pieczenia (cienkie ciasto, boku trochę grubsze).
Ciasto smarujemy salsą pomidorową.
Układamy salami, paprykę, posypujemy oregano, pieczarkami z cebulą i startym żółtym serem.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 220 stopni (góra dół) lub 200 stopni (termoobieg).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ada-Gaba 02.05.2017 18:00
pyszna propozycja
jan_mag 28.04.2017 13:53
ładnie i apetycznie
mysza75 28.04.2017 09:35
dobra pizza domowa
AZgotuj 28.04.2017 09:35
jaka ładna:)
IZABELA29 28.04.2017 07:38
śliczna :)
jagoda5913 28.04.2017 01:14
pięknie wygląda
Stenka 27.04.2017 22:17
ładnie wygląda
Renataj 27.04.2017 21:45
Uwielbiam pizzę z brokułami:) Nigdy nie robiłam takiej salsy - muszę wypróbować.
agnieszka214 27.04.2017 19:59
Bardzo kolorowa
pestka 27.04.2017 19:48
smaczny obiad

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat