moja domowa kapusta kiszona

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta

    2 kg
  • sól

    3 dkg
  • kminek

  • jałowiec

  • koper

  • Gorczyca biała cała Prymat

  • chrzan

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

usuwam zewnętrzne liście z kapusty, drobno ją szatkuję, nakładam warstwami do dużego , kamionkowego garnka, dodaję soli, kminku i inne przyprawy. Każdą warstwę ugniatam pięściami, aż do wydzielenia się soku. Po napełnieniu garnka, przykrywam kapustę ściereczką, a na niej kładę drewnianą pokrywkę. na wierzchu kładę kamień. Pozostawiam na 4 tygodnie. Od czasu do czasu usuwam nadmiar soli i myję brzeg garnka i przykrywkę. Po 4 tygodniach jest gotowa do spożycia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
andżelika1 30.08.2012 05:57
zdrowe
sznycel 22.08.2012 19:36
pyszna do obiadu

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat