Mój tatar śledziowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Tatar śledziowy który dzisiaj przygotowałam jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy że wcześniej wymoczymy sobie śledzie (jeżeli są zbyt słone). Mój tatar jest z dodatkiem grzybków marynowanych mojej roboty oraz kiszonych ogórków. Moje śledzie moczyłam tylko 30 minut.

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

potrzebne składniki

  • filety śledziowe

    5 szt.
  • cebula

    1 sztuka
  • ogórki kwaszone

    2 szt.
  • grzybki marynowane drobno pokrojone

    5 szklanki
  • zielona cebulka

    0.5 pęczka
  • natka pietruszki

    3 gałązki
  • Musztarda chrzanowa Prymat

    1 łyżeczka
  • miód płynny

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • olej rzepakowy

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety śledziowe wymoczyć w wodzie (czas moczenia zależy od tego jak słone są śledzie), moje śledzie moczyłam tylko 30 minut.


Po wymoczeniu filety śledziowe kroimy na kawałki po skosie, wkładamy do miski, dodajemy obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojony w kostkę ogórek kiszony, posiekaną cebulkę zieloną i natkę pietruszki oraz pokrojone grzybki marynowane dodać musztardę, miód oraz olej, przyprawić świeżo mielonym pieprzem, całość dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na talerz, udekorować marynowanymi grzybkami.

Grzybki miałam swojej roboty.

Bożena Matuszczyk
Tatar można podać ułożony na wyciętych krążkach ciemnego pieczywa. Ogórki kiszone jeżeli są małe to 2 a jeżeli duże to 1.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 20.07.2019 20:28
Dobre.
bietka 05.02.2019 14:56
Smakowity ten tatar :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat