Przepis i sposób przygotowania na: Mój świąteczny jabłecznik.
Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać po jednym żółtku, ciągle ucierając i dodając pozostałe składniki.
Ciasto przelać do tortownicy i piec ok.30 - 35 minut w tem.180 stopni C.
Po upieczeniu ostudzić bez wyjmowania z tortownicy.
Masa jabłkowa:
Jabłka włozyc do garnka, wsypać sucha galaretkę,dodać bułkę tartą i zagotować.
Jeżeli ktoś lubi bardzo słodko, to może dodać łyżkę cukru.
Gorące jabłka wykładamy na upieczony i zimny spód. studzimy i wstawiamy do lodówki.
Masa budyniowa:
1,5 szklanki mleka wlewamy do garnka,pozostałe mleko mieszamy z mąką i budyniem,wlewamy na wrzątek i zagotowujemy.
Masło ucieramy z cukrem pudrem,dodając po 1 łyżeczce masy budyniowej.
Krem wykładamy na zastygnięte zimne jabłka.
Ciasto schładzamy, a następnie polewamy je roztopioną czekolada i posypujemy płatkami migdałowymi.
Ciasto przechowujemy w zimnym miejscu.