Mój mocno bakaliowy keks

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Mój keks, który polecam jest delikatny, wilgotny, pełen bakalii oraz smaczny. Mówię Wam, że na jednym kawałku się nie skończy.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Potrzebne składniki:

  • mąka pszenna

    450 g
  • cukier

    200 g
  • jajka

    2 szt.
  • mleko

    1 szklanka
  • masło/margaryna

    120 g
  • proszek do pieczenia

    2.5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • bakalie

    250 g
  • orzechy włoskie

    0.5 szklanki
  • cukier puder

    2 duże łyż.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Masło lub margarynę rozpuszczamy na niewielkim ogniu.
Po rozpuszczeniu dodajemy cukier, ucieramy a następnie lekko studzimy. Dodajemy jajka i ponownie ucieramy.

Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Całość dokładnie mieszamy dodając dużo różnych bakalii oraz obrane drobno posiekane orzechy włoskie.

Po dokładnym wymieszaniu masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 55 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu keks oprószamy cukrem pudrem, dekorujemy bakaliami.

Bożena Matuszczyk
Bakalie różne - około 250 g. Orzechy włoskie siekane 1/2 szklanki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Dotamisio 16.08.2019 11:37
Bardzo apetyczny keksik;)
gusia1000 15.07.2019 20:09
Dobry keks.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat