Przepis i sposób przygotowania na: Mój królewiec
# 1 szklanka orzechów włoskich drobno pokrojonych
# pół kostki margaryny
# 2 duże łyżki miodu
# 1/2 szklanki cukru
# Ponadto:
# dżem
# poncz do nasączenia
# dowolna polewa czekoladowa
Ciasto miodowe:
Wszystkie składniki sypkie i margarynę siekamy nożem, dodajemy jajko i zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 placki. Każdy pieczemy ok 15 - 20 minut.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Miksując dodajemy żółtka, cukier oraz mąkę z proszkiem. Ciasto pieczemy 30 minut.
Masa budyniowa:
Odlewamy niepełną szklankę mleka. Resztę gotujemy z margaryną, cukrem oraz cukrem waniliowym. W pozostałym mleku mieszamy obie mąki i wlewamy do gotującego się mleka, stale mieszając.
Polewa orzechowa:
W rondelku rozpuszczamy margarynę, miód i cukier. Dodajemy pokrojone orzechy, chwilę gotujemy na wolnym ogniu.
Na upieczony miodowy placek wylać polewę orzechową. Na nią wykładamy 1/2 ciepłego budyniu. Następnie jedną stronę biszkoptu smarujemy dżemem i posmarowana stroną kładziemy na budyń. Biszkopt nasączmy lekko ponczem (może być kawa lub cappucino) i ponownie smarujemy biszkopt dżemem. Wykładamy resztę budyniu. Na wierzch kładziemy drugie ciasto miodowe i lekko dociskamy. Wierzch polać polewą czekoladową. Dekorujemy według uznania.