Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MÓJ CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 500 g
mąka żytnia 500 g
woda letnia 2,5 szkl
sól 1 łyżka
smalec

Przepis i sposób przygotowania na: MÓJ CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE

Kroki postępowania

1
W dużej misce mieszamy ze sobą obie mąki . Wsypujemy sól , dodajemy zakwas - 1 szklankę , wlewamy ciepłą wodę . Mieszankę mieszamy drewnianą łyżką , ciasto ma być rzadkie .Ciasto przykrywamy ściereczką , odstawiamy do wyrośnięcia na około 2 godziny .
Krok 1 - MÓJ CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE foto
2
Po tym czasie ciasto znów mieszamy , przekładamy do długiej foremki wysmarowanej smalcem , odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia .
Krok 2 - MÓJ CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE foto
3
Chleb pieczemy 1-1,5 godziny w temp. 200C .
Krok 3 - MÓJ CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adamorek 14.02.2014 18:41
taki ciekawy chlebek
iwi 14.02.2014 16:46
Pyszny chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak