Mocno zielona mizeria

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki świeże

    2 szt.
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • koper świeży

    1 pęczek
  • jogurt naturalny

    160 g
  • czosnek

    1 ząbek
  • ksylitol

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Propozycja na smaczną, szybką i błyskawiczną w przygotowaniu mizerię z dodatkiem zielonego sosu jogurtowego z koperkiem. Smaku całości dodaje intensywna nuta czosnku oraz świeżego szczypiorku.

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki obieramy, kroimy w plastry, oprószamy je solą i odstawiamy aby puściły sok.

W międzyczasie przygotowujemy zielony sos:

Do naczynia dodajemy jogurt naturalny, posiekany koper, ząbek czosnku, cukier brzozowy, sok z cytryny dla smaku i szczyptę soli. Wszystko miksujemy na gładką masę do momentu, aż sos nabierze delikatnie zielonego koloru.

Ogórki odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy posiekany drobno szczypiorek, zalewamy wszystko przygotowanym sosem i gotowe! :)

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dom-agi 29.06.2015 18:12
Uwielbiam!
Kluska_87 29.06.2015 17:21
pyszna mizeria
Maridka19 29.06.2015 15:56
Też robię taką i jest bardzo pyszna .
jasiek 29.06.2015 15:55
szczypiorek to super dodatek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat