Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    10 szt
  • boczek wędzony

    10 plastrów
  • cebula

    2 szt
  • olej

    2 łyżki
  • tymianek

    1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona

    1 łyżeczka
  • masło

    50 g
  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą
Młode ziemniaki wyszoruj, przełóż do garnka i ugotuj na półtwardo w osolonej wodzie.
Krok 2 - Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą
Olej wymieszaj z tymiankiem, papryką mieloną oraz odrobiną soli i pieprzu. Marynatą posmaruj przestudzone ziemniaki.
Krok 3 - Młode ziemniaki otulone boczkiem i cebulą
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ziemniaki obłóż dookoła cebulą i zawiń w plastry boczku. Zawinięte ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułóż kawałki masła. Naczynie przykryj.

Ziemniaki piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Pięć minut przed końcem pieczenia odkryj naczynie, aby boczek się zarumienił.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

R'n'G Kitchen

06.12.2016 14:37
Uwielbiamy takie jedzenie <3 Pyszne <3

mirosława4

05.12.2016 08:08
pożywne danie

Franciszek

05.12.2016 01:09
ciekawy pomysł

norweska20

04.12.2016 22:56
smakowity pomysł

Renata9

04.12.2016 22:31
Smaczne jedzonko

Łukasz15

04.12.2016 22:28
Rewelacja!

magdow

04.12.2016 21:28
smakowite ;))

Wiktoria29

04.12.2016 21:25
fajny pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat