Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Młoda kapusta na gęsto z koperkiem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Czyż proste sprawdzone przepisy nie są najlepsze?

Składniki:

młoda kapusta 1 główka
cebule 2 sztuki
koperek 1 pęczek
masło klarowane 100 gramów
mąka 1 łyżka
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 sztuki
ziemniaki młode 1 kilogram

Omlet:

jajka duże 3 sztuki
kozi ser (roladka) 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Młoda kapusta na gęsto z koperkiem

Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno, ugniotłem w garnku. Dodałem pociętą w kostkę usmażoną na złoto cebulę, ziele, listki, sól, pieprz, zalałem niewielką ilości wody.
Kapustę przykryłem, gotowałem na małym ogniu przez około 15-20 minut. Powinna być bardzo miękka. Wtedy na patelni rozpuściłem masło, dosypałem mąkę i podsmażyłem zasmażkę. Gdy się zrumieniła dodałem ją do kapusty, tak, aby zgęstniała. Wody przed dodaniem zasmażki powinno być tyle, aby nieznacznie przykrywała kapustę.
Kapustę podgrzewałem z zasmażką przez kilka sekund, tak, aby zabulgotała, wtedy dodałem pocięty koperek.
Kapustę podałem z młodymi ziemniakami i omletem z kozim białym serem. Młode ziemniaki umyłem, oskrobałem, zagotowałem w osolonej wodzie. Przygotowałem do nich zeszkloną na maśle drobno pokrojoną cebulę ze śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak