Przepis i sposób przygotowania na: mleczna pianka
2 jajka
5 dag cukru
2łyżki cukru waniliowego
5dag mąki
Krem:
2 dag żelatyny
600 ml jogurtu
łyżka skórki z cytryny
10 dag cukru
Galaretka:
300 ml czerwonego wina
5 dag cukru
2 dag żelatyny
ok. 1/2 kg mieszanych mrożonych owoców
Ciasto: Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym.Mieszając dosyp mąkę. Połącz z pianą z białek. Blaszkę (mała) wyłóż papierem do pieczenia, natłuść i posyp mąką, wyłóż masę. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudź i przełóż do wysłanej folią spożywczą formy (wielkości takiej jaka była blaszka w której piekliśmy ciasto). Krem: Żelatynę rozpuść w małej ilości gorącej wody.Mieszając dodawaj jogurt, skórkę z cytryny i cukier. Odstaw. Tężejącą masę wyłóż na ciasto. Wstaw do lodówki do stężenia. Galaretka: Wino, 6 łyżek wody i cukier gotuj 2 minuty. W kilku łyzkach gorącego płynu rozpuść żelatynę. Wymieszaj z resztą, odstaw. Na ciasto wyłóż zamrożone owoce, polej tężejącą winną galaretką.Wstaw do lodówki na conajmniej 2 godziny. Smacznego