Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczko kokosowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kokos 1
mleko 3,2% 50 ml
cukier 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczko kokosowe

Na spodzie kokosa wyszukujemy 3 miejsca po odcięciu go od palmy. Jedna z tych dziurek będzie miękka, 2 pozostałe twarde. W miękkiej nawiercamy korkociągiem jedną dziurę na wylot. Po przewierceniu się przez skorupę wylewamy wodę kokosową do miseczki. Następnie z użyciem młotka rozłupujemy skorupę. Bijemy mocno po środku. Orzech powinien się nam rozłupać po połowie. 1/3 miąższu kokosowego trzemy na tarce do parmezanu. Następnie starty miąższ łączę z wodą kokosową. Dolewam mleka (aby było w sumie 100ml) i doprawiam cukrem do smaku. Całość blenduję na jednolity płyn. Przepis na 100ml mleczka kokosowego. Jeśli uda się nam kupić kokosa dość świeżego nie ma potrzeby dodatkowego słodzenia i dolewania mleka. W takim orzechu powinna być wystarczająca ilość wody kokosowej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.11.2013 09:27
muszę spróbować
pacpaw 25.11.2013 18:57
np do dziczyzny po tajsku
edludwicki 25.11.2013 08:41
świetny pomysł, ja często robię z niego lody
6zer
6zer 25.11.2013 08:39
np. do drinków, świetny pomysł
SmacznaPyza 24.11.2013 23:36
i do czego używasz takiego mleczka ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak