Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mleczko i woda kokosowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko

wiórki kokosowe 40 g
woda ciepła 200 ml

woda

wiórki kokosowe 40 g
woda ciepła ok.150 ml
syrop klonowy ( opcjonalnie)
miód płynny ( opcjonalnie)
syrop malinowy ( opcjonalnie)

Porada

Woda kokosowa doskonale nawadnia nasz organizm, przez co zapobiega bólom głowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Mleczko i woda kokosowa

MLEKO KOKOSOWE.
Wiórki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na ok. 30 minut, można i krócej.
Następnie wszystko miksujemy. Miskę przykrywamy gazą, wylewamy zawartość blendera, skręcamy gazę i dokładnie wyciskamy mleko.
Mleko przelewamy przez gazę do kubka z zamknięciem i odstawiamy do lodówki.
Po jakimś czasie powinien pojawić się skrzep, co świadczy o dobrej jakości mleka kokosowego.
WODA KOKOSOWA.
Pozostałe wiórki w gazie, moczymy w ok. 150 ml ciepłej wody i znowu dokładnie odciskamy. Otrzymamy gotową do picia wodę kokosową.
Najzdrowiej jest pić ją samą, ale możemy dosłodzić odrobiną syropu czy miodu.
Woda kokosowa doskonale nawadnia.
Pozostałe wiórki wykładamy na blaszkę i suszymy w piekarniku w 100 C ok. 30-40 minut. Potem mielimy i mamy mąkę kokosową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 25.11.2016 17:59
Mleko kokosowe robiłam, ale wody już nie, wypróbuję przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak