Przepis i sposób przygotowania na: Mleczko i woda kokosowa
Wiórki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na ok. 30 minut, można i krócej.
Następnie wszystko miksujemy. Miskę przykrywamy gazą, wylewamy zawartość blendera, skręcamy gazę i dokładnie wyciskamy mleko.
Mleko przelewamy przez gazę do kubka z zamknięciem i odstawiamy do lodówki.
Po jakimś czasie powinien pojawić się skrzep, co świadczy o dobrej jakości mleka kokosowego.
WODA KOKOSOWA.
Pozostałe wiórki w gazie, moczymy w ok. 150 ml ciepłej wody i znowu dokładnie odciskamy. Otrzymamy gotową do picia wodę kokosową.
Najzdrowiej jest pić ją samą, ale możemy dosłodzić odrobiną syropu czy miodu.
Woda kokosowa doskonale nawadnia.
Pozostałe wiórki wykładamy na blaszkę i suszymy w piekarniku w 100 C ok. 30-40 minut. Potem mielimy i mamy mąkę kokosową.