Misiowy przysmak

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • miód

    2 łyżki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • margaryna

    1/2 kostki
  • mleko

    8 łyżek
  • cukier wanilinowy

    1 szt
  • mąka ziemniaczana

    3 łyżki
  • mąka krupczatka

    3 łyżki
  • cukier puder

    1 szklanka
  • margaryna

    15 dag
  • Masa orzechowa: miód

    4 łyżki
  • margaryna

    1/2 kostki
  • cukier kryształ

    1/2 szklanki
  • orzechy posiekane

    1 szklanka
  • Ciasto:

    1/2 kg
  • mąka krupczatka

    1/2 kg
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Krem:

    3 szklanki
  • mleko

    3 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na trzy części. Upiec osobno 2 placki, każdy piec ok. 10-15 min. Ostudzić. Trzeci placek piec z przygotowaną masą orzechową.

Krem:
mąki rozprowadzić w 1/2 szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Wlać mąki i doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać po łyżce ostudzonego budyniu.

Masa orzechowa:
wszystkie składniki masy dać do rondla i smażyć. następnie ciepłe wyłożyć na jedną część ciasta, które jest przygotowane do pieczenia.

Przełożenie:
ciasto - krem - ciasto - krem- ciasto z masą orzechową

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (53)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Malinka 16.01.2014 22:50
Dla mnie rewelacyjne ciasto!
Wafelek2601 24.11.2012 23:08
Palce lizać
Dorian 24.06.2012 20:15
super
babcia 06.06.2012 09:30
swietny przepis
babcia 06.06.2012 09:30
swietny przepis
ewaa 19.05.2012 20:27
super:)
ben-ka 17.05.2012 09:28
do kawy....marzenie.....
Izabela28 07.04.2012 20:35
pyszności; super wygląda to ciasto:)
madi356 27.03.2012 11:59
rewelacyjne ciasto
artur7 23.03.2012 09:26
pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat