Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miruna w sosie koperkowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z miruny 400 g
masło klarowane 2-3 łyżki
cebula 1 szt
ząbek czosnku 1-2 szt
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat 2 łyżeczki
Pieprz cytrynowy mielony Prymat 1/2 łyżeczki
śmietana 1 szklanka
mąka 1 łyżki
bulion 500 ml
koper świeży 1/2 pęczka
natka pietruszki 1 łyżka
szczypiorek 1 łyżka
olej do smażenia
sok z cytryny 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Miruna w sosie koperkowym

Rybę rozmrażamy ,myjemy i osuszamy. Solimy , posypujemy pieprzem cytrynowym, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Cebulkę i czosnek obrać pokroić drobniutko , lub w rozdrabniaczu ,podsmażyć na maśle klarowanym. Rybę wyjąć ,podsmażyć z obu stron na oleju. Do rondelka przekładamy cebule podsmażoną z czosnkiem ,dodajemy przyprawy ,natkę szczypiorek ,koperek. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy, wkładamy rybę podduszoną .Śmietanę mieszamy z mąką i wlewamy do całości , zagotować i podawać z ziemniakami do obiadu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak